четвер, 1 лютого 2018 р.

КРАЄЗНАВЧА РОБОТА ТА ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ В ШКІЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ


Як через друковане слово навчити дитину жити інтересами рідного народу, власної держави.

Сьогодні, коли на помежів’ї двох держав – України і Росії, розгорнулась кровопролитна боротьба,  коли вирішується доля територіальної цілісності і незалежності України, актуальною темою сьогодення є патріотичне виховання підростаючого покоління.
Існують різні суперечливі трактування перебігу подій на Сході України. Одні підтримують Росію, ЛНР та ДНР, російську мову.  А інші стають в перші ряди боротьби за свою батьківщину - Україну, за українську мову, її культуру.
Як стати дитині на праведний шлях, повинні вчити ми педагоги, адже в кожній сімї свої погляди на життя та пристосування до нього.
В наш час діти мало, або й зовсім не читають книги. В сімях зникає культ книги.  А з телебачення та Інтернету діти черпають і негативне.  Тож головною метою моєї роботи, як шкільного бібліотекаря є: формування особистості на грунті, культури та традицій народу.
Працюю за таким напрямками:
Ø Формування знань про історію держави, державних символів;
Ø Ознайомлення з традиціями і культурою свого народу;
Ø Формування знань про людство;
Ø Формування уявлень про сімю, родину, рід і родовід;
Ø Краєзнавство;
Ø Ознайомлення з явищами суспільного життя.
         Але, на жаль, в наш складний час шкільна бібліотека мало поповнюється літературою. Хотілося б дати в руки дитині сучасну українську літературу, ті твори, які вивчаються за програмою, або історичну, науково-популярну та художню літературу, яка б  виховувала любов до рідного дому, школи, вулиці, своєї країни, рідного слова та державної мови, побуту, культурних особливостей та етносу українського народу та інших національностей які живуть поруч. Діти, та й декотрі батьки, мають незначний досвід. Для цього нам потрібно активно розвивати почуття обов’язку, відповідальності, справедливості, власної гідності, сумління.
         В тісній співпрації бібліотеки з вчителями-предметниками, класними керівниками та педагогом-організаторм, ми проводимо уроки-мужності, зустрічі з цікавими людьми та інші виховні заходи, на  яких учнівська молодь з уст односельців, свідків подій та самих учасників, можуть почути про події минулих років. Це і тема Великої Вітчизняної війни, визволення України та рідного села Велика Виска від німецько-фашистських загарбників, подвигом односельців під час Чорнобильської катастрофи, Майдану, АТО, вшанування воїнів-інтернаціоналістів.
         Шкільна бібліотека Великовисківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів працює згідно плану виховної роботи школи, Але я приділяю особливо велику увагу патріотичному вихованню та краєзнавчій роботі.
Мета краєзнавчої роботи: пошук, збереження і надання користувачам інформації, про рідний край.
         У моїй бібліотеці  є постійно діючі виставки матеріалів про Україну «Звешся величаво - Україною». Так, як в бібліотеці не має достатньо нових видань,  пропоную користуватися матеріалами,  які  були надруковані на сторінках районної газети «Маловисківські вісті» та іншої періодики  нашої області та  Інтернету.  Зібравши чимало матеріалів з періодичної преси оформила папки на такі теми: «Кривавий шлях знищення народу» - про
винищення української нації трьома голодоморами і репресіями. Про всі нечувані злочини, вчинені більшовицькою імперською Москвою проти українського народу – Крути. Зібрані матеріали про Чорнобиль, партизанський рух, Афганістан, минуле нашої Маловисківщини, літературу рідного краю, «Єлисаветград – колиска театральних корифеїв».
Щоб діти знали історію свого краю оформила стенд «Золотий Кіровоградський краю, Батьківщини частка степова!» На її поличках відвідувачі можуть почитати літературу та В тематичних папках «Історія Єлисаветградського повіту», «Літопис краю, який творили земляки»,
«Маловисківщини в роки війни», ознайомитись з історією Кіровоградської області та Маловисківського району. Також літературою рідного краю. Є подарункова література з дарчими підписами від колишніх випускників школи – Леоніда Тендюка та Віктора Погрібного.
Память нетлінна і вічна. Вона дивиться на нас із старих фотографій, з тих речей, які зберігають люди старшого покоління
         Особисто зустрічаюсь з цікавими людьми, свідками подій , записую розповіді та спогади, ці матеріали потім друкуються на сторінках районної газети. Це інтерв’ю з учасниками Афганської війни, АТО.
         Через газету презентую прочитати ту чи іншу книгу. Наприклад: «АД 242» про пекло Донецького аеропорту, адже в цій унікальній книзі є спогади нашого учня школи, «кіборга» з позивним «Халк».
До ювілею незалежності в районці друкувалась моя стаття «Як великовищани відвойовують незалежність». В обласній газеті «Народне слово» про колишніх випускників школи «Обличчя школи створює той, хто з неї вийшов».
                  Виховання національно свідомої особистості, патріота своєї держави не можливо без любові до рідного слова.
         В бібліотеці створена постійно діюча викладка літератури «Ми з того роду, що любить свою мову та свободу». Тут розташовані сучасні видання словників та довідників з української мови. З Інтернету вибрала матеріали де пояснюється  як правильно розмовляти українською літературною мовою, а не суржиком. Як правильно ставити наголос в словах, пояснення нових слів які так стрімко входять в нашу мову. Виготовляю брошури та буклети, які відвідувачі бібліотеки можуть взяти з собою.
         Для учнів влаштовую мовні викладки, проводжу вікторини, демонструю презентації. З вчителями предметниками проводимо години державності, години національної свідомості, мовні вікторини, літературні посиденьки.  Стимулюю інтерес до активного читання творів рідною мовою. Проводжу сучасні різноманітні форми роботи з використанням поезії та прози класиків та нововведених творів.  Сприяю підвищенню інтересу до золотого запасу слова, мудрості поколінь, Допомагаю дітям пізнати глибину думки, засвоїти розмаїття навколишнього світу.
Навчаючи дітей любові до рідної мови, наголошую на те, щоб вони були толерантними, також шанували мову людей інших національностей, які проживають на території України. Як казав Тарас Шевченко: «І свого не цурайтесь, і чужого навчайтесь». Адже серед росіян є також люди, які не хочуть війни. Згадаймо слова Симона Петлюри: «Не так страшні російські воші, як українські гниди»… Патріотизм потрібно виховувати не з ненависті до інших народів – а аз любові до свого.
         Проводжу годину краси «Від народної скарбниці відвертатись не годиться». На якій відвідувачі бібліотеки знайомляться з витворами народного мистецтва – роботами своїх односельчан  та ровесників.  Це і вишивки, макраме, вироби з бісеру та інше. В кожній творчій роботі вони бачать традиції попередніх поколінь, прагнуть і самі освоювати нове та підніматись до вершин досконалості. Отже так ми разом поглиблюємо знання про звичаї та обряди українського народу. Також зібрала чимало матеріалів з народознавства, релігійних і народних свят.
         Готуючи виставку з певної теми використовую державну символіку: жовто-блакитні кольори та стрічки, вишиванки. Ікебани, з колосками та калиною, доцільно прикрашають будь-яку виставку. Штучні квітки маків, ромашок, волошок, жовті і блакитні квіточки завжди доповнюють зміст викладки героїко-патріотичного змісту. Пам'ять нетлінна і вічна. Вона дивиться на нас із старих фотографій, з тих речей, які зберігають люди старшого покоління. Діти з зацікавленістю розглядають такі виставки та різноманітні речі, які дають покористувати наші односельці.
Життя не стоїть на місці. І ми повинні крокувати вперед. Намагатися відходити від шаблонів, навчити дитину мислити творчо й діяти самостійно. Щоб життя було цікавішим, його потрібно урізноманітнювати.
Тому я поставили собі важливе завдання, яке стоїть сьогодні перед суспільством – відродження духовності, як окремого громадянина, так і народу в цілому. Адже діти мають знати історію, традиції і звичаї свого народу, своєї малої батьківщини. Тільки така духовно багата людина зможе побудувати дійсно квітучу, могутню державу, в якій будуть гармонійно представлені всі аспекти розвитку сучасної України. А любов до свого краю, гордість за нього, за його історію, оптимізм і надія на краще майбутнє. Потрібно з малечку запалити дітям  іскорку прагнення до всього прекрасного, світлого, чистого.

Поділитись в соцмережах

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
КРАЄЗНАВЧА РОБОТА ТА ПАТРІОТИЧНЕ ВИХОВАННЯ В ШКІЛЬНІЙ БІБЛІОТЕЦІ
4/ 5
Oleh

1 Комент.:

Залишити коментар.
Залишити коментар.
avatar
Анонім
20 грудня 2021 р. о 19:00

Я надзвичайно задоволений послугою кредитування містера Педро, і ваші пропозиції допомогли мені отримати дуже хорошу позику на житло. Я буду радий порекомендувати ваші послуги своїм друзям, які шукають позику.” не йдіть нікуди більше, якщо шукаєте позику. містер Педро найкращий. дуже рекомендую його послуги. Найкраще, з чим я коли-небудь мав задоволення працювати, це його кредит із низькою ставкою. ” це зв’язок з містером Педро на всяк випадок, якщо хтось тут шукає позику. WhatsApp: +18632310632. & електронна адреса: pedroloanss@gmail.com

Reply