середа, 31 січня 2018 р.

Виховання екологічної культури учнів

Інколи ми забуваємо, що на річці, в лісі, в полі ми –гості, а птахи, звірі, комахи, риби – справжні господарі. Наше втручання заважає їм нормально жити. Ось чому особливо гостро постало питання екологічного оздоровлення та охорони навколишнього середовища.


«Земля-наша мати, всіх годує», - каже українське прислів’я. В цьому прислів’ї розкрито ставлення українського народу не тільки до землі, а й до всього довкілля. Щиро шануючи все це,  ми доводимо свою невід’ємність від природи, залежність від неї. Минають століття. Життя суспільства не стіть на місці, розвивається, вдосконалюється. Але це вдосконалення чомусь інколи йде лише на користь людині, завдаючи невиправної шкоди природі. Виходить замкнене коло: людина залежить від природи, але, прагнучи покращення свого буття, вона її нищить.
Тому так гостро нині постала проблема екологічного захисту. Люди намагаються перебудувати свої взаємини з природою, бо екологічна криза охопила майже увесь світ. Діють програми з економічного використання природних ресурсів. Контролюється ступінь забруднення біосфери відходами виробництва, проводяться оздоровчо-гігієнічні заходи, поглиблюється наукова і виховна робота з екології. Тому моїм завданням є донести до розуміння кожного учня, що він є часткою великої сім’ї, яка потрапивши у біду, намагається вижити і продовжитись у майбутніх поколіннях.
Тому так важливо плекати в серці любов до довкілля.Є різні форми екологічного виховання, проте вагомим у цьому вихованні є безпосереднє спікування з природою під час навчальних екскурсій, малих експедицій. Ще талановитий педагог В. Сухомлинський доводив, що природа сама собою не виховує, а виховує лише активна взаємодія дитини з нею.
 Перед проведенням екскурсії встановлюю її мету. Навчальні екскурсії мають не лише науковий характер, а й етичний. Як поводитися, щоб зберегти красу та багатство природи для тих, хто прийде сюди завтра?Як спостерігати за життям птахів, звірів, щоб не зашкодити їм? Як змалювати рослинність, не завдаючи шкоди їй? Під час проведення навчальних екскурсій у природу екологічне виховання має бути нерозривно пов’язане з естетичним, використовую вірші, пісні, загадки, прислів’я. Це  мимоволі примушує дітей уважно поглянути на рослину, побачити їїкрасу. Контакт дітей з природою є найсильнішим чинником виховання відповідального ставлення до природи рідного краю. Під час екскурсії учні вчаться орієнтуватися на місцевості,


спостерігати, порівнювати, бачити потрібні об’єкти, знаходити приклади взаємозв’язку різних організмів між собою та з умовами навколишнього середовища, формують уявлення про природні екологічні системи.Кожна екскурсія дає добрий матеріал для виховання естетичних почуттів, діалектичного розуміння екологічних зв’язків і цілісності природних компонентів. Екскурсії навчають не тільки спостерігати за природою, а й проводити дослідну роботу. У навчальній дослідній діяльності виділяю кілька етапів:
Вибір теми дослідження.
Накопичення попередніх даних про обєкт дслідження та методи роботи.
Визначення послідовності роботи, складання плану, планування експериментів.
Вибір необхідного обладнання, створення умов для досягнення мети.
Виконання роботи.
Аналіз результатів та формулювання висновків.
Написання звіту, літературне оформлення роботи.
Отримані практичні навички перебування в природних умовах, дають унікальну можливість відчувати свою причетність до землі, на якій живемо, вчимося дбайливому ставленню до природи, а також розумному природокористуванню.Дослідницька робота є своєрідною формою наочногопідтвердження теоретичного положення екологічного курсу. Це дає широкий простір для використання засобів розвитку творчих здібностей, розширює світогляд школярів, формує в них життєво необхідних компетнцій та пізнавальних особливостей дітей. В законі про освіту прописано: «Академічна свобода - самостійність і незалежність учасників освітнього процесу під час провадження педагогічної, науково-педагогічної, наукової та/або інноваційної діяльності, що здійснюється на принципах свободи слова, думки і творчості, поширення знань та інформації, вільного оприлюднення і використання результатів наукових досліджень з урахуванням обмежень, установлених законом».
Постійно використовую таку форму екологічного виховання як екологічні акції та конкурси.Така форма роботи допомагає формувати активну життєву позицію, розвивати екологічну свідомість, виховувати почуття колективізму.
Світ природи ніби розкриває перед нами свої таємниці. Школярі це фотографують.
Фото матеріал використовуємо на уроках. Сучасна мультимедійна презентація - це один з інструментів, що дозволяє одночасно задіяти графічну текстову й аудіовізуальну інформацію. Це дозволяє донести інформацію максимально наочно  та подати у формі, що легко сприймається учнями.
Отже, від успішного здійснення екологічної освіти, екологічного мислення залежить наше майбутнє, майбтнє наших дітей, та з рештою майбутнє нашої держави.





Література.


1.     Біологічний словник. / редколегія. 2-е вид. К. Головна редакція УРЕ. 1986.680 стор.,іл.
2.      Топачевський А.О. Майстерня флори: Наук.- худож. Кн.: Для серед. і ст. шк. віку / Худож. І.О. Комяхова. – К.: Веселка, 1988. – 135 с.: іл.
3.     Ігнатюк О.А. Основні екологічні принципи та концепції: Навч. Посіб. – К.: НТУУ «КПІ», 2006. – 268 с.
4.     Вербицька З. Еколого-натуралістичний гурток. – Тернопіль-Харків: Видавництво «Ранок». 2009.-112с.

5.     Науково-методичний журнал «Біологія»-01660. Видавнича група «Основа» №11. Квітень 2012 р.

Поділитись в соцмережах

Facebook TwitterGoogle+ Vkontakte
Рекомендуем × +
Виховання екологічної культури учнів
4/ 5
Oleh

9 Комент.

Залишити коментар.
Залишити коментар.
avatar
Валентина
6 лютого 2018 р. о 11:44

Раїса Петрівна, дякую за цінні поради щодо виховання в учнів екологічної культури.Знаю, що наскрізною лінією через вашу педагогічну діяльність проходять екскурсії в природу, на яких Ви виховуєте в дитячих серцях любов до довкілля. Впевнена, що ваші учні ростуть екологічно грамотними. Бажаю успіхів Вам та вашим маленьким природолюбам.

Reply
avatar
Тетяна Шверненко
8 лютого 2018 р. о 02:24

Виховання екологічної культури сприяє формуванню цілісної особистості, здатної комфортно співіснувати в сучасному суспільстві. Мені дуже імпонує Ваше прагнення прививати дітям любов до природи, розвивати у них навички бережливості та розумного використання природних багатств. Сподіваюся, Ваша нелегка праця не залишиться поза увагою учнів і вони виростуть справжніми патріотами своєї Землі. Успіхів Вам та вашим учням та творчого натхнення.

Reply
avatar
Аристенко Любов
8 лютого 2018 р. о 14:50

Бажаю успіхів і натхнення у подальшій природодослідній роботі.

Reply
avatar
фізика як веселка
9 лютого 2018 р. о 01:00

Актуальна тема! Наше втручання заважає навколишньому середовищі. Ви розглянули особливо гостре питання екологічного оздоровлення та охорони навколишнього середовища.
Бажаю Вам успіхів!!!

Reply
avatar
Unknown
10 лютого 2018 р. о 01:03

Я погоджуюсь з важливістю цієї теми для учнів. По - перше їм жити в майбутньому і учні повинні розуміти важливість екологічного виховання. По - друге учні повинні знати і любити рідний край, і екскурсії чи не найкраще допомагають у реалізації цієї мети. По - третє екскурсії - чи не найцікавіший спосіб вивчення навколишнього середовища

Reply
avatar
Unknown
10 лютого 2018 р. о 11:16

Підтримую Вас, що на сучасному етапі важливе значення має природоохоронна робота. Ми формуємо любов до довкілля під час екскурсій. Живе спілкуванні з природою розвиває екологічну свідомість. Творчих Вам успіхів!

Reply
avatar
Інна Лимборська
12 лютого 2018 р. о 08:04

Перед усіма нами постає питання - Як покращити своє життя і не нашкодити природі?. Тому наше з вами завдання полягає в тому, щоб починаючи ще з малих літ плекати в дітей любов до природи, розвивати навички бережливого використання природних ресурсів. І дійсно, що це найкраще виходить робити під час екскурсій.

Reply
avatar
Вікторія
12 лютого 2018 р. о 13:57

В наш час коли так гостро стоїть проблема збереження навколишнього середовища і Землі в цілому Екологічне виховання школярів є важливим і потрібним. Бажаю Вам успіхів в подальшій роботі.

Reply
avatar
Вікторія
12 лютого 2018 р. о 13:57

В наш час коли так гостро стоїть проблема збереження навколишнього середовища і Землі в цілому Екологічне виховання школярів є важливим і потрібним. Бажаю Вам успіхів в подальшій роботі.

Reply